Borani

Nursel Engin, Şanlıurfa mutfağına özgü "Borani" tarifi verdi.

 

MALZEMELER 

 Yarım kilo kuzu kuşbaşı 

Yarım kilo pazı 

2 yemek kaşığı tereyağı 

Yarım çay bardağı sıvıyağ 

Yarım çay bardağı zeytinyağı 

1,5 su bardağı börülce 

1,5 su bardağı nohut 

1 litre su 

1 tatlı kaşığı tuz 
 

 

KÖFTESİ İÇİN:
200 gram çiğ köftelik kıyma
2 su bardağı ince bulgur 
2 yemek kaşığı pul biber 
1 adet kuru soğan 
1 tatlı kaşığı tuz 
 

 

KÖFTELERİ KIZARTMAK İÇİN: 
Sıvıyağ 
 

 

Yoğurma kabına ince bulgur, yağsız ve iki kere çekilmiş çiğ köftelik kıyma, pulbiber, tuz, yoğurulurken suyunu salması için irice doğranmış soğan konur ve iyice yoğurulur. Birbirini tutacak kadar iyi yoğurulan köfte harcından soğan parçaları çıkarılır. Harçtan nohut büyüklüğünde köfteler yuvarlanır. Köfteler sıvıyağda kızartılır. Düdüklü tencereye kuzu kuşbaşı koyulur ve suyunu salıp çekene kadar kavurulur. Ardından tereyağ, zeytinyağı, tuz ve 1 litre kadar suyu koyulduktan sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pazıların yaprakları ayırılır ve sapları küçük doğranır.Tencereye sıvıyağ konur ve pazı sapları kavurulur. Düdüklü tencerede pişen etler suyuyla birlikte kavrulmuş pazı saplarının olduğu tencereye dökülür. İçine bir gece önceden ıslanıp haşlanan nohut ve börülceler atılıp bir taşım kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra içine kızaran köfteler katılıp servis edilir.