Nursel Ergin bugün, Şef Tahir Tekin Öztan ile birlikte Zeytinyağlı Kuru Dolma tarifinin yapımını gösterdi.
Malzemeler;
1 dizi kuru patlıcan
1 dizi kuru biber
İç Harcı için;
2,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet kuru soğan
2 baş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Nane
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Sosu İçin;
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 su bardağı su
Limon tuzu
Tuz
Kuru patlıcanlar çukur bir kapta üzerine sıcak su ilave edilerek, yumuşayana kadar 10 dakika kaynatılır. Ateşten aldıktan sonra üzerine kuru biberler konup ağzı kapatılarak 15 dakika daha bekletilir. Daha sonra birkaç kere suyu değiştirilir.
Kuru soğanlar ince ince kıyılır ve zeytinyağında iyice kavrulur. İnce kıyılmış sarımsakları , yıkanmış süzdüğünüz pirinçleri, salçaları, tuz, nane, pulbiber , limon tuzu, nar ekşisi, karabiber, tuz ve tuz ekleyip pişirin. Soğumaya bırakın.
Patlıcan ve biberler hazırlanan karışımla yarıyı geçecek şekilde ve fazla bastırmadan doldurulur. Tencerenin tabanına tabak koyup dairesel olarak yatık bir şekilde alta patlıcanlar üste biber dolmaları dizilir. Dolmaların üzerine biber/domates salçası, limon tuzu, tuz ve ile yaptığımız sosu döküp kısık ateşte pişirmeye bırakın. Pişen dolmaların suyunu süzüp sunum tabağına alıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.